LiRoJo Fotografie staat voor samen foto's maken in een ontspannen omgeving. We hebben tot doel geen foto's van de kinderen te nemen maar samen met de kinderen foto's te maken. Graag licht ik onze werkwijze even toe zodat u zelf kunt bepalen of onze werkwijze bij uw school of kinderdagverblijf/peutergroep past.

Wij (op basisscholen heb ik vaak assistentie van mijn man en/of ouderraad, op kinderdagverblijven is de assistentie van een pedagogisch medewerker in een aantal gevallen gewenst) maken in een ontspannen omgeving een leuke serie (school)foto's van de kinderen zodat ouders altijd voldoende keus hebben en de eigenheid van hun kind op de foto's terug zullen zien. We hebben voor u de keuze uit meerdere achtergronden/thema's. Wij trekken voor deze minifotosessie iets langer uit dan de gemiddelde schoolfotograaf. Dit geeft ons de tijd om contact te leggen met de kinderen en zo tot spontanere foto's van de kinderen te komen.

Graag vertel ik u hoe de ouders (en familie) van de kinderen die bij u op de opvang of op school zitten ook (school)foto's zoals u ze op deze site ziet kunnen ontvangen.

Kennismaking
Indien mogelijk kom ik graag even langs om onze werkwijze door te spreken. Tijdens dit bezoek kijken we ook naar een geschikte locatie voor het opbouwen van onze fotostudio. Deze fotostudio zal gedurende de fotodagen blijven staan.

Voorbereiding
Een aantal weken voor de fotodagen op school/kinderdagverblijf ontvang ik het aantal groepen en aantal kinderen per groep. Samen maken we een planning waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met gym en andere activiteiten (op school) en slaaptijden en eetmomenten (op de kinderopvang). De school/kinderdagverblijf ontvangt van ons een introductiebrief voor de ouders waarin onze werkwijze wordt toegelicht.

Fotodagen
Wij komen vervolgens op de afgesproken fotodagen op school/kinderdagverblijf voor de fotosessies. Wij werken indien er voldoende tijd beschikbaar is met kleine groepjes kinderen (op kinderdagverblijven gaan kindjes zelfs één voor één op de foto), het grootste deel van de groep kan dus doorwerken als de andere kinderen uit de groep op de foto gaan. Een onderbouw groep hoeft dus niet anderhalf uur in de fotoruimte te wachten tot iedereen geweest is. Ook in de bovenbouw hoeft niet iedereen toe te kijken hoe jij op de foto gaat dat zorgt vaak voor een iets meer ontspannen sfeer. Vooraf spreken wij af welke foto's er tijdens de fotosessie gemaakt worden. Uiteraard maken wij een portret foto (hoofd, schouders, bovenlijf) waarbij de ouders de keuze hebben uit minimaal twee verschillende. Vaak wordt deze foto aangevuld met bijvoorbeeld een ten voeten uit foto (foto waar het kind helemaal opstaat) of verschillende half portretten. Afhankelijk van de beschikbare tijd kan de mini-sessie bestaan uit meerdere verschillende poses en uitsnedes.

Verwerking
De genomen foto's gaan wij vervolgens thuis selecteren en uitwerken. Na een aantal weken plaatsen wij de foto's online en verspreiden een e-mail (indien wij de beschikking krijgen over e-mail adressen) of inlogkaart (via school verspreid) onder de ouders met de inlogcodes (voor de klanten login op onze website) van hun kind(eren). De ouders kunnen alleen de foto's van hun eigen kind/kinderen zien en de groepsfoto. De ouders kunnen de inlogcodes wel doorsturen naar familie zodat opa of oma ook zelf een bestelling kan plaatsen.

Bestelproces
De ouders selecteren en bestellen de foto's (vele afwerkingen en formaten mogelijk). Na hun bestelling ontvangen de ouders van ons een factuur die zij via internet bankieren voldoen.

De foto's!
Op de afgesproken dag worden de bestelde en betaalde foto's op school/kinderdagverblijf afgeleverd. De school/kinderdagverblijf overhandigt de bestelde foto's aan de leerlingen/ouders.

LiRoJo voordelen:
- Geen factuur voor school of kinderdagverblijf
- Geen inzameling van bestellingen, foto's en/of geld door school of kinderdagverblijf.
- Kwaliteitsfoto's van stralende kinderen.
- Fotodagen worden weer leuk!

De tijdsinvestering:
Op scholen fotograferen ongeveer 5 groepen per dag (3 in de ochtend en 2 in de middag (uitgaande van gem. 25 leerlingen per groep)). Het aantal benodigde fotodagen is dus afhankelijk van het aantal leerlingen. Ook voor broerzus foto's trekken wij graag de tijd uit en reserveren wij indien mogelijk 5 minuten per gezin als er ook niet schoolgaande kinderen (jongere broertjes of zusjes van thuis) bijkomen. Als het alleen gaat om broertjes zusjes die allen op school zitten gaat het iets sneller. Voor de broerzus fotosessies zijn dus meerdere mogelijkheden en daaraan gekoppeld ook de benodigde tijd, hiervoor is een gesprek waarin jullie de wensen aangeven nodig om te komen tot een juiste inschatting. Op kinderdagverblijven fotograferen we 20 tot 25 kinderen per dag. Het aantal benodigde fotodagen is dus afhankelijk van het aantal kinderen en het aantal foto's per kind (alleen portret gaat sneller dan een mini sessie met meerdere verschillende poses). Voor een exacte inschatting van de benodigde tijd is een gesprek waarin jullie de wensen aangeven nodig.

In basis verloopt het proces op scholen en kinderdagverblijven hetzelfde. Op kinderdagverblijven zullen we echter gebruik maken van speelgoed en andere attributen die bij de belevingswereld van de kleintjes aansluit om zo het plezier in de kinderen naar boven te brengen. Tevens is begeleiding door een voor het kind vertrouwde pedagogisch medewerker op kinderdagverblijven/peutergroepen in een aantal gevallen gewenst. Soms zijn i.v.m. de veiligheid een paar extra handen nodig en soms heeft het kind dat op de foto gaat gewoon even een vertrouwd gezicht nodig. De fotosessies op een kinderdagverblijf zullen vaak iets uitgebreider zijn dan op scholen i.v.m. de beschikbare tijd.

Informatie schoolfotografie


Mocht u meer vragen hebben of een afspraak willen maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek dan vernemen wij dat graag. We hebben ondertussen al weer vele jaren ervaring met fotografie op scholen en kinderdagverblijven en doen dit altijd met veel plezier. iedere keer weer opnieuw mogen wij ervaren hoe uniek een kind/mens eigenlijk is en dat vertalen naar onze beelden/foto's.